Що таке зубний камінь та як його позбутися?

Що таке зубний камінь та як його позбутися?

Зубний камінь – м’який наліт із бактерій на поверхні зубів. За відсутності належної гігієни або неправильного догляду за зубами у роті залишаються шматочки їжі, які є середовищем для мікроорганізмів. Якщо не видалити наліт на зубах, він перетворюється на мінералізовані відкладення – зубний камінь.

Які бувають види зубних каменів?
Надясенні камені – знаходяться над яснами і легко виявляються, без застосування спеціального обладнання.
Підясенні камені – розташовуються в ясенних кишенях. Побачити їх самостійно неможливо. Найчастіше виявляється при огляді пародонтальної кишені або при виконанні операції.

Чому з’являється зубний камінь?
Після кожного прийому їжі в ротовій порожнині залишається маса харчових залишків, які використовують мікробами для розмноження. Також бактерії виділяють ферменти, що зміцнюють наліт на зубах. Якщо його не очистити, згодом він твердне і утворює зубний камінь. Затвердіння відбувається шляхом нашарування нових шарів мікробного нальоту, що веде до зростання та зміцнення зубного каменю. І ще важливо сказати, наліт здатний виділяти токсини, які викликають запальні процеси в яснах.

Зубний камінь супроводжується неприємним запахом, запаленням ясен, карієсом, захворюваннями слизової оболонки.
Варто розуміти, що професійна допомога лікаря – це єдиний спосіб вилікувати проблему.

Які бувають методи видалення зубного каменю?

– Ручне зняття.
Усунення зубного каменю ручними інструментами успадковано радянським минулим. Сьогодні використовується рідко.
Спеціальним інструментом зішкрібаються відкладення з поверхні зубів. Цей метод вважається малоефективним ще й ушкоджує ясна.

– Піскоструминна обробка.
На уражену ділянку спеціальним обладнанням подається суміш із соди, повітря та води, яка під сильним тиском очищають поверхню зубів від каменів. Ефективний результат це дає проти каменів на зубах. З підясенним каменем піскоструминна обробка не впорається.

Ультразвукове чищення.
Спеціальний апарат з ультразвуковим наконечником здійснює 100 мільйонів коливань за хвилину, що дозволяє прибрати зубний наліт повністю. Після процедури зуби полірують, очищають та обробляють спеціальним засобом.

Основне правило, якого треба дотримуватися, щоб не допустити утворювання зубного каменю – це регулярний та правильний догляд за зубами.

Якщо в Вас виникли додаткові питання, залишіть заявку для запису на консультацію з лікарем-пародонтологом.

Зв'яжіться з нами

Ми готові відповісти на будь-які Ваші запитання
Записатися

Ваша заявка успішно відправлена.

Перевірте, чи правильно заповнені поля, і спробуйте ще раз.